Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke na vašem računalniku, v katerih se shranjujejo informacije o tem, kolikokrat obiščete našo stran in kaj vas v teh obiskih zanima. Piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih podatkov oz. informacij, ki bi vas lahko identificirale.

Zakaj se uporabljajo?

S pomočjo piškotkov vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo na spletni strani.

Tako se npr. v piškotke lahko beležijo vaše preference in nastavitve, vnosi v spletne obrazce in informacije za prijavljene uporabnike.

Osnovne funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. V spletnih trgovinah se namreč v piškotke beležijo izdelki v nakupovalni košarici, priljubljeni izdelki, ostali podatki o nakupu itd.

S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne  napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo.

S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase.

Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem, ko se ostali lahko shranijo, le če se s tem strinjate.

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani

Nujno potrebni piškotki

Ti piškotki omogočajo normalno delovanje spletnega mesta.

euCookie – Obvestilo o uporabi piškotkov. Poteče po zaključku brskanja

wordpress_ – WordPress piškotek za vpisane uporabnike. Poteče po zaključku seje

wordpress_logged_in_ – Wordpress piškotek za vpisane uporabnike. Poteče po zaključku seje

wordpress_test_ – Wordpress piškotek za vpisane uporabnike. Poteče po zaključku seje

wp-settings- – WordPress prav tako nastavi nekaj wp-settings-[UID] piškotkov. Številka na koncu je vaš individualni uporabniški ID iz seznama uporabnikov. Uporablja se za prilagoditev pogleda administratorskega vmesnika in tudi za vmesnik glavne strani. Poteče po 1 letu.

wp-settings-time- – WordPress prav tako nastavi nekaj wp-settings-{time}-[UID] piškotkov.Številka na koncu je vaš individualni uporabniški ID iz seznama uporabnikov. Uporablja se za prilagoditev pogleda administratorskega vmesnika in tudi za vmesnik glavne strani. Poteče po 1 letu.

Analitični piškotki

Piškotki, s katerimi merimo število obiskovalcev na spletnih straneh. Niso nujno potrebni za delovanje strani, nam pa zelo olajšajo sprejemanje odločitev, s katerimi zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo. Vse informacije, ki jih ti piškotki zberejo, so anonimne.

_ga – Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics. Piškotek se izbriše 2 leti po namestitvi.

_gid – Piškotek za spremljanje statistike ogledov spletne strani. Piškotek poteče po 24 urah in je del Google Analytics.

tk_lr – HTTP piškotek za marketing. Poteče po 1 letu.

tk_or – HTTP piškotek za marketing. Poteče po 5 letih.

vchideactivationmsg_vc11 – Omogoča pošiljanje podatkov preko kontaktnega obrazca. Velja 1 mesec.

Upravljanje piškotkov v brskalniku

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Veljavnost piškotkov je lahko kratkotrajna ali dolgotrajna, po poteku veljavnosti brskalnik piškotke samodejno izbriše. Uporabnik lahko vse piškotke ali piškotke za posamezno spletišče (domeno) izbriše tudi ročno ali pa uporabo piškotkov v brskalniku v celoti onemogoči. Navodila za izbris piškotkov ali onemogočitev njihove uporabe lahko najdete v sklopu pomoči vašega spletnega brskalnika. V primeru, da boste uporabo piškotkov v celoti onemogočili vam nekatere funkcionalnosti spletnih strani ne bodo delovale pravilno.