Viper Tactical Slovenia na Cibalia Expo 2018

Od 13. – 15. julija 2018 smo se udeležili prvega airsoft vikenda v Vinkovcih, ki so ga organizatorji poimenovali Cibalia airsoft Expo.

Tam smo se prvič srečali z ekipo, ki jo sponzoriramo od začetka meseca junija letos.

Izkoristili smo priložnost in naredili kratek intervju s člani SGS Trusted Gear Testers – Denijem, Jasminom in Darelom.

SGS Trusted Gear Testers so res kot bratje

Kaj je airsoft?

Vsi člani SGS so enotnega mnenja, da je airsoft vojno-simulacijski adrenalinski šport, ki izhaja z Japonske, v katerem sodelujoči uporabljajo dejanske replike orožja in kroglice iz trde plastike v premeru 6mm. Žal na področju bivše skupne republike airsoft ni javno priznan kot šport. Obstaja več tipov airsofta (mislim, speedsoft, reenacting,…).

V svetu se uporablja kot odlično sredstvo za temabuilding, saj krepi odnose v ekipi, sodelovanje med člani,… Na področju bivše Jugoslavije obstaja ogromno število klubov in teamov, zato je vstop v ta šport z organizacijskega vidika relativno lahek.

Od kod je prišla ideja za testiranje airsoft opreme in za sam airsoft?

Jasmin: V pogovoru s kolegom s Hrvaške sva prišla na idejo, da preneseva ljubezen do airsofta na nek nov nivo. Ker mi je kvalitetna oprema rešila življenje ob hudi poškodbi, svaa se posvetila testiranju opreme. Ideja za airsoft pa je prišla pred kakšnimi petimi leti, ker imam rad adrenalin, naravo, vojsko, na ta način pa sem našel rešitev in združil vse.

Deni: Ideja za testiranje se je porodila po težki poškodbi našega kolega @ghostbuster.airsoft (Jasmin), ki ga je kvalitetna oprema zagotovo rešila pred tragičnimi posledicami.

Darel: Ideja je prvotno prišla od Jasmina, po pogovoru pa smo prišli do zaključka, da je to unikatna in dobra ideja. Takoj smo začeli idejo realizirati.

Kako bi opisali vaš način dela?

Darel: Naš način dela je zastavljen na dogovarjanju. Vsak od nas testira del opreme, ki ga dobimo od naših sponzorjev. Trenutno ta način dela poteka brez težav in v pravi smeri. Morda v prihodnosti sprejemo v ekipo še kakšnega testerja iz EU in celo iz celega sveta.

 Deni: Opremo uporabljamo na terenu. To je osnova naših ocen. Potem napišemo svoje mnenje – prednosti, pomanjkljivosti in na koncu damo oceno na lestvici od 1-10.

 Jasmin: Predanost, sodelovanje, sklepanje novih poznanstev in uporaba naših veščin v najboljšem možnem pomenu besede. Predvsem pa iskrenost in vztrajnost, da naš projekt postane nekaj velikega.

Kdo od vas je glavni v ekipi?

Skozi dimno zaveso

Deni: Mi trije smo glavni v ekipi. Nihče od nas ne izstopa. Vsi smo enaki in mislim da ravno v tem tiči ključ do našega uspeha.

 Jasmin: Moja dva brata in jaz. (smeh)

Darel: Ni glavnega. Kot sem že omenil, se vse dogovarjamo in zaenkrat to super funkcionira.

Zakaj ste izbrali ravno airsoft? Zakaj ne neke druge igre?

Jasmin: Za airsoft sem slišal pred leti in sem v Distriktu Brčko tudi nekako ustanovitelj airsoft scene. Ustanovil sem klub ASK Contact, zatem pa še Ghostbuster team. Airsoft je fantastičen način za sklepanje novih prijateljstev, po dolgih delovnih dneh pa airsoft tudi fantastična relaksacija.

Darel: Osebno sem izbral airsoft, ker že od malih nog živim z uniformo. Tudi sam sem z uniformo služil na Bližnjem vzhodu in bil tako močno povezan tudi z orožjem. Ko sem zvedel za airsoft pri nas, je bila to odlična možnost, da nadaljujem s tem kar imam rad, vendar z vidika športa, zabave, druženja in igre.

Deni: Airsoft sem izbral, ker sem se že kot otrok rad igral s puškami in pištolami. Akcijski filmi, privlačnost vojske, pušk in ackije,…

Kaj vam pomeni dobra oprema v igri?

Darel: Kvalitetna oprema v igri pomeni veliko airsofterju. Kvalitetna oprema lahko reši pred poškodbami med srečanji, tako dnevnimi kot nočnimi, ko je tveganje za poškodbe še večje zaradi slabše vidljivosti. Med igro vas lahko tudi obvaruje pred vlago, če začne deževati ali če morate prebresti kakšen potek ali reko. Če povzamem, airsofterju kvalitetna oprema pomeni vse.

Jasmin: Dobra oprema pomeni vse. Na svoji koži sem izkusil, da lahko dobra oprema reši življenje – na ta način je tudi nastal S.G.S. Team za testiranje.

Deni: Dobra oprema je najpomembnejša. Brez nje zna zelo hitro priti do neželenih poškodb, zaradi slabe opreme pa lahko pride tudi do hujših poškodb (po mojem mnenju so kvalitetna očala najpomembnejši del opreme).

Simulacija napada in obrambe

Kako se pripravljate na srečanja? Porabite veliko svojega prostega časa za te prirpave? Kaj pa denar?

Jasmin: Airsoft je jama brez dna (smeh). Priprave za srečanja so odvisne od velikosti in pomena srečanja – včasih tudi po mesec prej. Imeli smo celo kondicijske treninge, da lahko pokažemo maksimum, to pa dokazuje, koliko nam ta šport pomeni.

Deni: Za srečanja se kar precej pripravljam, saj je potrebno preveriti teren, na katerem se igra, pripraviti opremo in replike v skladu s terenom in ovirami. Prav tako je treba spremljati vreme, saj je na primer z ostrostrelno puško težko igrati v vetrovnih razmerah. Če vzamem povprečje, priprava nekaterih stvari traja 2-3 ure. O denarju pa bolje, da ne govorim – airsoft zna biti zelo drag hobi (smeh).

Darel: Priprave za srečanja včasih traja nekaj dni – odvisno je od tega kako dolgo traja samo srečanje (je to nekajurno srečanje ali govorimo o 24 ali večurnem srečanju, ki poteka tudi ponoči).

Če je to nekajurno srečanje, ponavadi traja priprava nekaj ur, saj je oprema na kupu in se ne potrebuje posebnih delov opreme. Če pa govorimo o 24 ali večurnem srečanju (tudi nočna srečanja), pa je potrebno več opreme – od dobrih svetilk na replikah, do night vision-a, ki jih uporabljajo nekateri igralci. Pa šotori, spalne vreče, bliskavice (uporaba ob zadetku igralca), večje količine streliva,… S tem pa se vrnemo na vprašanje o kvaliteti opreme – tukaj se pokaže, kako veliko vlogo ima kvalitetna oprema in vložen denar.

Pri pisanju recenzij pišete samo dobre stvari ali ostajate na realnih tleh – torej da sledilci vidijo tudi slabše stvari opreme?

Jasmin: Kar se mene tiče, želim poslati odziv proizvajalcu opreme s svojimi predlogi za spremembe in navedenimi napakami (ko govorimo o prototipih, ki jih dobimo v test).

Kar se tiče opreme, ki pa je že v serijski proizvodnji, pa želimo sledilcem predstaviti tako dobre, kot slabe strani in končno splošno oceno. Kot sem že povedal, mi je kvalitetna oprema rešila življenje in ne želim, da zaradi moje ocene nekdo izgubi glavo, če bi pisal le pozitivne stvari zaradi sodelovanja s proizvajalcem.

Darel: Pri pisanju ocen vedno navajamo realno sliko. To pomeni, da nam je zelo pomembno, da kolegi airsofterji vidijo, kjer so prednosti in pomanjkljivosti določenega dela opreme. Če nek izdelek ni dober in varen, bomo tako tudi napisali.

Deni: Zelo pomembno je napisati objektiven review in dati sledilcem v vednost, kaj je plus in kaj je minus pri testirani opremi. Namen testiranja ni pisanje o samih pozitivnih stvareh. Kot primer lahko navedem, da smo z OneTigrisom že spremenili nekaj njihovih izdelkov, ki so jih na novo zasnovali in naredili bolj varne za uporabnike.

Jasmin – ghostbuster.airsoft

Se je kdaj na srečanjih, treningih, testiranjih zgodilo kaj takega, kar vam je ostalo v posebnem spominu?

Jasmin: Vsako srečanje pusti v meni poseben pečat, saj vedno spoznavam nove prijatelje. Sem dobrovoljec in ljudje vedno komaj čakajo, da jih nasmejem in da se hecam z njimi (smeh). Kljub vsemu pa ima posebno mesto humanitarno srečanje za fantka, kjer smo prepotovali dolgo pot, da bi mu pomagali in da smo igrali njemu v čast.

 Deni: Nnikoli ne bom pozabil nekaj srečanj. V Bjelovarju na OP Chernobyl so naenkrat vsi začeli vpiti »STOP, POŠKODBA« (varna beseda, da se igra prekine zaradi poškodbe enega od udeležencev), potem pa smo iskali nekoga, ki bi imel medicinsko opremo pri sebi. Takoj sem stekel na pomoč in imel kaj videti na lokaciji. Glavni moderator je padel v luknjo z opekami in si presekal glavo. Hitro smo mu izprali rano in mu nudili prvo pomoč. Na ta način je potem v bolnišnici hitro okreval.

 Darel: Tega je veliko. Posebna srečanja so tista – 24 urna. Tam se zgodi veliko stvari, k sreči pa je pozitivnih in smešnih več od tistih-negativnih.

Vaše mnenje o taktični opremi Viper Tactical – pouchi, škornji,…? Bi priporočili te artikle drugim? Kateri izdelek vam je najljubši in zakaj?

Deni – cro_spiro

Darel: Kar sem videl od Viper Tactical opreme, je bilo kvalitetno. Dolga leta že uporabljam različno taktično opremo raznih prizvajalcev, ki je preverjena na terenu. za Viper lahko rečem, da je oprema kvalitetna, a obenem cenovno zelo dostopna uporabnikom – tako airsofterjem kot drugim, ki se ukvarjajo z nekaterimi ekstremnimi športi. Sam Viper Tactical opreme še nisem testiral, jo je pa Deni (@cro_spiro) in bo o tem sam več povedal.

Deni: Kar se tiče Viper Tactical opreme, trenutno uporabljam One Day Modular Pack s katerim sem zadovoljen. Ima ločen žep za hidracijski meh, obenem pa lahko v nahrbtnik spravim tako strelivo in opremo, ki jo na terenu morda potrebujem. Ko govorimo o 24 urnih srečanjih, lahko prenašam tudi hrano. Nahrbtnik je kljub prostornini zelo nizkega profila in se dobro zlije s silhueto telesa.

Poleg Viper nahrbtnika uporabljam še Magunm Cobra desert škornje, ki so se izkazale za zelo kvalitetne, neprepustne za vodo in so zelo udobne. Malo slabše pa prepuščajo temperaturo in vlago in zna biti po daljši uporabi precej vroče v noge.

Jasmin: O Viper Tactical opremi imam zaenkrat same pohvale. Pravkar testiram pouch za telefon in manjše potrebščine (Phone utility pouch) in Taktično pisalo (Tactical pen). Zaenkrat lahko rečem, da je kvaliteta na zavidljivi ravni, mi je pa posebej všeč, da se pri izdelavi posvečajo podrobnostim, kot so recimo logotipi na manjših elementih opreme. Veliko opreme še nisem imel možnosti preizkusiti, si pa bom kmalu privoščil Viper Tactical hlače in škornje, pa bomo videli.

Na Expu sem imel možnost pregledati opremo, ki je na voljo in ste jo razstavili in skozi glavo mi je šinila misel: »svaka čast«. Vprašanje, če bi priporočal Viper Tactical opremo? To delam vsakodnevno (smeh).

Darel – sheepdog_as

Za konec – bi želeli kaj sporočiti vse, ki se še odločajo za vstop v airsoft ali tistim, ki so že dolgo v tem športu?

Deni: Kdor šele začenja, naj najprej poišče možnost, da samo poskusi z igro enkrat ali dvakrat. Šele potem naj gre v nakup kvalitetne opreme (predvsem očal) in na koncu replike. Dobra oprema vam lahko reši življenje in na tem se ne varčuje.

Darel: Vsi, ki jim je tovrstni šport všeč, naj se s tem začnejo ukvarjati. To ni samo igra, je precej več. Sklepanje poznansev, prijateljstev in NE, mi nismo nekakšne paravojaške formacije, kot dosti ljudi misli. Smo športniki kot vsi ostali, všeč pa nam je naš AIRSOFT.

Jasmin: Igrajte airsoft s srcem. In priznajte, če vas zadenejo! (smeh)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja